Nieuwsbrief november 2007

November 2007
In augustus heeft Chantal, de voorzitter van onze Nederlandse stichting van O Sal da Terra, een bezoek gebracht aan O Sal da Terra. Samen met haar dochtertje Tessa van 1,5 jaar en met Chantal's broer Roger is ze naar Brazilië gegaan. Ze zijn bijna twee weken gebleven en hebben dus heel wat meegekregen van het reilen en zeilen bij O Sal da Terra. Ze waren erg onder de indruk. Hierbij hun verslag.

Chantal naar O Sal da Terra

O Sal da Terra zag er fantastisch uit. In de arme, chaotische omgeving van de buurt is het een oase van rust met veel sfeer. De crèche is volgens antroposofische inzichten ingericht, dus met natuurlijke materialen.

Er zijn in totaal 45 kinderen, van twee tot zes jaar oud, die er worden opgevangen, zo’n 25 kinderen ’s ochtends en ongeveer 20 kinderen ’s middags.

Dit betekent voor de drie leidsters erg veel werk. De eerste groep kinderen is er om 7.00 uur. Zij krijgen uitgebreid ontbijt, mét zelf gebakken vers brood. Daarna is er tijd om te zingen en te spelen. Om 11.00 uur wordt de warme maaltijd geserveerd, waarna alle kindjes in schone kleertjes worden gehesen en om 12.00 uur aan de ouders worden overgedragen. Om 13.00 uur moet de afwas van de ochtend aan kant zijn en de warme maaltijd voor de middaggroep klaar zijn en dan herhaalt zich het hele programma van de ochtend.

’s Ochtends zorgt Ana voor het eten en ’s middags Paulinho. Marciá begeleidt de groep met kinderen tussen de vier en zes jaar, Valèria de groep kinderen tussen de twee en vier jaar.

Chantal heeft ook een ouderavond meegemaakt, die door Ana belegd was. Tijdens deze avond, waar alleen moeders waren komen opdagen, werd door Ana, Valeria en Marcia hun manier van werken uitgelegd en opgeroepen om bij te dragen, al is het een keer per maand een pak rijst te doneren of mee te helpen met schoonmaken.

Uit deze bijeenkomst bleek hoe blij de moeders met O Sal da Terra zijn, ze waren erg enthousiast! Ze weten nu dat hun kinderen tenminste één keer op een dag goed eten krijgen en er waren ook verschillende moeders die merkten dat hun kinderen een stuk rustiger waren, omdat de kinderen structuur geboden kregen.

Aanvullende activiteiten

Een week na ons vertrek is Ana met nog een nieuw project begonnen. Het is bedoeld voor tieners, van 10 tot 15 jaar. Eén keer per week komt iemand die door Ana gevraagd is, een uur langs om de tieners iets te leren wat ze verder thuis in hun vrije tijd kunnen doen. Dit om de kinderen die verder erg aan hun lot overgelaten worden iets aan te reiken. De eerste maand is er iemand geweest die hen breien heeft geleerd, daarna komt er iemand om hen capoeira (braziliaanse ‘vechtdans’) te leren. O Sal da Terra zorgt dat er materiaal voor iedereen is en staat ruimte af. Het project vindt buiten plaats, op de patio, onder de overkapping omdat er binnen geen ruimte is.

Tijdens de eerste bijeenkomst waren er al 15 tieners!

Wings of Support

Verder ondersteunt Wings of Support, de vrijwilligersorganisatie van KLM- en Martinairpersoneel, nog steeds. Door hun steun is er begonnen met de bouw van een winkel op het terrein van O Sal da Terra, waar de tweedehands kleren permanent verkocht kunnen worden. De bouw is in september gestart en kan bijna voltooid worden. Op 3 november was er weer een kledingbazaar, maar binnenkort is er dus continue verkoop. Door de opbrengsten hiervan krijgt O Sal da terra weer een beetje extra inkomsten.

Op zich blijft het moeilijk voor O Sal da Terra om rond te komen, dus we zijn nog steeds op zoek naar losse en vaste donateurs. Het geld dat wij nu tweemaandelijks overmaken wordt gebruikt om de leidsters een bescheiden salaris te kunnen geven.

Alle steun, in welke vorm dan ook is van harte welkom!

Wij zullen ervoor zorgen dat uw geld op een hele goeie plek terechtkomt!